Warning: Creating default object from empty value in /home/bulgaria/domains/eftinihoteli.com/public_html/wp-includes/bookmark.php on line 36

Евтини Хотели

Описания на хотели и техните ревюта, информацията, с най-големите хотелски вериги. Резервирайте хотели в страната и чужбина с нашата помощ!

Системата all-inclusive по света и у нас

Един от първите курортни комплекси на Ямайка, Tower Isle, е построен през 1949 г. от местния бизнесмен Ейб Исса, който пръв прозрял потенциала на идеята за хотел, отворен през цялата година. Бързо привлякъл гости от Холивуд и спечелил голяма популярност. 30 години по-късно друга идея се появила в иновативния ум на собственика – да смени името на Couples Tower и да въведе една тарифа, която включва всичко – от закуските до водните спортове. В резултат бизнесът на Исса се разрастнал до 4 курорта.

Tower Isle

Всъщност идеята никак не била нова. В Кения, в Safari Lodges, са използвали този модел от десетилетия, а Ърнест Хемингуей популяризирал атракцията “сафари” по време на едно от първите си пътувания до Кения през 1933 г. По-късно идеята се пренася на Майорка в първия хотел на принцип “забавление за всички” през 1950 г. По време на бум-а на all-inclusive хотелите, обаче, те бързо спечелват лоша слава с посредствената храна, пиянските круизове и меко казано фриволното поведение на много от гостите. В последните години all-inclusive подновяват не само сградите, но и репутацията си. Някои туристически агенти обясняват, че този модел определено не е за всеки вкус, но новите места предлагат все по-добро качество и уединение на достъпни цени.

Нов тип хотели, работещи на принципа all-inclusivе са “couples only” – там добре дошли са всякакви двойки – хомосексуални двойки, сестри, приятели, родител с дете. Понеже курортите са насочени и към посетители от различни поколения, собствениците се придържат към идеята, че доволни деца означава доволни родители. Затова Turks & Caicos изпраща персонажи от “Улица Сезам” да се разхождат по Grace Bay, а хотел Verdana пък предлага Sony PlayStations.

Според специалисти в областта, обаче, в България системата не работи особено добре. Първо, защото тук се прилагат най-различни интерпретации по темата и на практика рядко можем да знаем дали оферта all-inclusive е това, което оригинално би трябвало да означава. Освен това, все още в голяма част от хотелиерството тук преобладава схващането, че успешният бизнес е този с многото клиенти, а не с клиенти, които ще се върнат.

Comments are closed.